Vanhat

Vesijäähy @ Ioni


29.03.2003

Oma työ- ja pelikoneeni Ioni on tuplaprosessorikone kahdella 1700+ AMD XP prosessorilla. Prosessorit kävivät melkein 60C asteisena ja kaikki tuulettimet huusivat täysillä. Koska kone on yötä päivää päällä, täytyi metelille tehdä jotain. Lämpötilakin oli turhan korkea jatkuvaan päällä olemiseen. Eli vesijäähyä rakentamaan.

Prosessoriblokki

Syksyllä 2002 suunnittelin ja rakensin kaverin kanssa kupariset blokit prossuille. Blokkien vaikutuksesta lämpötilaan löytyy erillinen sivu. Kuumempana käynyt prosessori viileni ~60C asteesta alle 40C asteeseen ja kone on lähes äänetön, eli projekti oli sangen onnistunut.

Prosessoriblokit suunnittelimme ja piirsimme AutoCAD:llä, jonka pohjalta blokit jyrsittiin kuparista cnc-koneella. Painoa yhden blokin pelkälle rungolle tuli noin 270g. Kiinnitys emolle tapahtuu neljän 6mm pultin avulla, joissa ovat jouset mutterin ja blokin välissä tasaamassa voimia.

Muutama kuva CPU-blokista:

Jälkikäteen Solidworks:lla piirretty mittakuva blokista.
Photoworks:lla rendattu kuva blokin pohjasta.
Photoworks:lla rendattu kuva blokin kannesta.
Blokit gpu-blokin kanssa tiiviystestissä.
Kaikki kolme blokkia asennettuna ja käytössä.
Valokuva kyljen ikkunan läpi.

Ennen 9.9. käytössä oli vain ilmajäähy (GlacialTech Igloo 2310) ja siitä eteenpäin CPU 2 on ollut vesijäähdytetty omatekoisella kuparisella blokilla. Prosessorin lämpötila laski 60C asteesta 40C asteeseen. Lauhdutin lisättiin illalla 9.9. ja siitä seurasi ~10C asteen lasku veden lämpötilassa.

Veden kierto: säiliö -> pumppu -> CPU 2 -> lauhdutin -> säiliö
-

CPU 1:n ilmajäähy vaihtui alumiiniseen XCC-A1 -blokkiin. Alun pieni lämpötilojen nousu johtuu siitä, että lauhduttimen tuulettimena käytettiin koneen poweria..

Veden kierto: säiliö -> pumppu -> CPU 2 -> CPU 1 -> lauhdutin -> säiliö
-

Toinenkin blokki vaihdettiin omaan kupariseen blokkiin. Blokki oli aluksi huonosti kiinnitetty, mistä johtuen CPU 1 oli normaalia kuumempi.

Veden kierto: säiliö -> lauhdutin -> pumppu -> CPU 2 -> CPU 1 -> säiliö
-

9.10. illalla säiliöön laitettiin kansi kiinni ja GlycoShelliä lisättiin loraus. Nestettä haihtui noin desilitra vuorokaudessa koneen sisällä olevasta säiliöstä. Kannen lisääminen esti haihtumisen lähes kokonaan. Säiliön täyttö kerran pari vuodessa riittänee.

Näytönohjainblokki

Tammikuussa 2003 Ioni sai Creative Ti-4200 -näytönohjaimen, jonka tuuletin pitää melkoista ääntä. Ainakin se kuulostaa siltä, kun muu kone on hiljainen. Lisäksi kortti lämmittää koko konetta huomattavasti. Ionille tehtiin GPU-blokki elektroniikkakuparista ja kansi pleksistä. Kiinnitys tulee CPU-blokin tapaan neljällä pultilla ja se sopii ainoastaan NVIDIAn kortteihin.

GPU-blokki on nyt valmis ja käytössä. Alla muutama kuva suunnitelmista ja lopullisesta blokista. Blokki onnistui suunnitelmien mukaisesti lukuunottamatta kiinnitystä näytönohjaimeen, mutta eiköhän siihenkin oikeat pultit löydy. Painoa blokilla (sis. rungon, kannen, ruuvit ja letkulähdöt) on 165g.

Solidworks:lla piirretty suunnitelma.
Photoworks:lla rendattu suunnitelma.
Photoworks:lla rendattu uudempi suunnitelma.
Valmis elektroniikkakuparista ja pleksistä työstetty blokki.
Pleksikannen ja rungon välissä on sopivasti silikonia. Kansi on pultattu kiinni M3x10 din 7991 ruuveilla, jotka ovat siis uppokantaisia ja kuusiokoloavaimella kiristettäviä.
Blokki näyttää kahdesta eri osasta tehdyltä, mutta raita blokin keskellä johtuu työtavasta. Ensin kuparilevy kiinnitettiin ruuvipenkkiin ja jyrsittiin muotoonsa toiselta puolelta ja tämän jälkeen blokki käännettiin ylösalaisin ja toinenkin puoli jyrsittiin. Jälkimmäinen kiinnitys ei vain ollut täysin oikeassa kohdassa.
Blokista tuli ihan näyttävän näköinen :)
Kiinnityksen piti tapahtua M3x40 pulteilla, mutta ne eivät mahtuneetkaan Creativen TI-4200:sta läpi, joten käytin aina pätevää nippusideratkaisua. Tarkoitus on “joskus” vaihtaa nippusiteiden tilalle pultit.

Ioni


xx.xx.2003

Ioni on työ- ja pelikoneeni, jota on tullut aikojen saatossa askarreltua enemmänkin, mm. vesijäähy. Laskentatehoa löytyy kahden Athlon XP 1700+ prosessorin verran. Toisen prosessorin hyöty on vähän kyseenalainen kotikäytössä. Apua siitä on lähinnä SETI-laskennassa ja Battlefieldissä; toinen prossu pyörittää peliä, toinen servoa.

Alkuperäinen väri oli perinteinen beige.
Kotelon maalausta kerrostalon parvekkeella.
Alkuperäiset ledit ja kytkimet on korvattu uusilla. Vesijäähyn lauhdutin löytyy ritilän takaa.
Powerina on Antecin 480W TrueBlue, joka sekin valaisee vähän..
Sininen katodi on kuitenkin huomattavasti kirkkaampi.
Etumaskin kytkimet ja ledit on juotettu lattakaapeliin, jotta koko etumaskin saa irti muusta koneesta helposti.
Tehokkaammatkin powerit tuntuvat käyvän sangen kuumina kahdella AXP:llä, joten lisäsin powerille oman tuuletusreiän.
Lauhdutin kerää melkoisesti pölyä, vaikka olenkin putsannut sitä paineilmalla melko usein.
Koko vesijäähdytyssysteemi tiiviystestissä gpu-blokin lisäyksen yhteydessä.
Vesijäähy toiminnassa. Lisäsin TI-4200:n muisteille pienet siilit, koska näyttiksen muistit käyvät melko kuumina etenkin nyt, kun gpu:n tuuletin ei enää viilennä niitä.
Medium-kokoinen tornikotelo on vähän ahdas kokonaan sisäänrakennetulle vesijäähylle.

Abit BP6 ja halpiskonkat


23.03.2003

Edellinen koneeni oli Induktio Abit BP6-emolla ja kahdella celeron 400MHz prosessorilla. Kone alkoi käydä vaikeaksi jossain vaiheessa pääosin varmasti omien virityksieni takia ja hommasin uuden tuplaprosessorikoneen Ionin.

Ilmeisesti muillakin (23.07.2006: 404) on ollut ongelmia joidenkin Abitin emojen ja pullistuneiden konkkien kanssa, joten päätin tarkemmin tutkia omaa emoani. Pullistuneita ja/tai vuotaneita konkkia löytyi 9. Emo toimi täysin yhdella prosessorilla, mutta toisen kanssa se lähti käyntiin ainoastaan pitkän taistelun jälkeen ja silloinkin se tunnisti vain yhden prosessorin.

Oikean puoleisen konkkaryppään vasemman reunan yläkonkka on pullistunut.
Sama konkka.
“Purkka”
Pullistuneita ja vuotaneita konkkia.

Onneksi YE on lähellä ja konkat halpoja. Vaihtoon lähti 2x 1000μF 6.3V ja 7x 1500μF 10V konkkia. Uudet konkat olivat fyysiseltä kooltaan vähän vanhoja isompia. Lisäksi uusien 1500μF konkkien jännitteen kesto oli 16V, muuten uudet konkat olivat ominaisuuksiltaan identtiset vanhojen kanssa.

Induktio lähti käyntiin heittämällä, ei mitään ongelmia. Alla pari kuvaa uusista konkista. Juotoksetkin melkein kuin tehtaalla tehdyt..

Vierekkäiset konkat eivät mahtuneet kunnolla kiinni.
Muutenkin minulla oli lieviä vaikeuksia saada konkkien molemmat jalat kunnolla läpi emosta.
(23.07.2006) Induktio.